2011. április 4., hétfő

Derelye


A szilvalekváros derelyék

A szilvalekváros és túrós derelyék egy tányéron

Hozzávalók a tésztához (kb. 15 db-hoz): 15 dkg főtt áttört krumpli, 1 egész tojás, 2 dkg margarin, 10 dkg liszt.
a töltelékhez: szilvalekvár, túró, cukor, tojássárgája, 
a meghempergetésükhöz: olaj vagy vaj, zsemlemorzsa,
a tetejükre: mák, cukor, tejföl és fahéjas porcukor.

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, derelyevágóval daraboljuk, vagy kiszaggatjuk, megtöltjük szilvalekvárral. De tölthetjük tojássárgájával és cukorral elkevert túróval is.
A lapocskákat kettéhajtjuk, körben a szélét jól összenyomjuk, és forrásban lévő vízben kifőzzük. Ezután olajon vagy vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk, a szilvalekváros derelyékre cukrozott darált mákot szórunk, a túróval töltötteket meglocsoljuk tejföllel, és fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Összegyúrjuk a tésztát

Kiszaggatjuk, tölthetjük szilvalekvárral és túróval is

Kifőzzük



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta.Megvallom nekem a krumplistésztával mindig meggyűlik a bajom, de a tied gyönyörű.

    VálaszTörlés
  2. Éva küldi:

    A mi családunkban a derejét barátfülének hívtuk
    és lekváros volt. De a Te derejéid is biztosan
    nagyon finomak!

    VálaszTörlés