2021. július 16., péntek

Ribizli lekvár




A lekvár állaga pont megfelelő, ahogy mi szeretjük, nem túl sűrű, és nem is folyós

Ez a lekvár is otthon Mözsön készült, Apukám ribizlijéből. Ahogy érett szedte, és mélyhűtőbe tette, s amikor ott voltam, együtt főztük be. Nagyon finom, pikáns ízű lett. Kevéske nem fért be az üvegekbe, de az sajnos nagyon hamar elfogyott 1-2 reggelihez....

Hozzávalók, amennyiből most készült: 1,5 kg ribizli, 30 dkg cukor (+ még ízlés szerint ha kell valamennyi), 1 zacskó dzsemfix, tetejére késhegynyi szalicil.

Elkészítése:
A ribizlit nagyon kevés vizet aláöntve megfőztük. Mikor kicsit kihűlt, paradicsompasszírozón átnyomtuk, hogy a héja és a magok ne kerüljenek a lekvárba. Így 1,2 kg tiszta gyümölcsvelőt kaptunk.
Ezután újra felfőztük, és hozzáadtuk a cukrot. Ismét főzés következett, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Ekkor megkóstoltuk, hogy kell-e még hozzá cukor.
A végén hozzákevertük a dzsemfixet, és pár perc erős forralás után már töltöttük üvegekbe.
Tetejükre késhegynyi szalicilt tettünk, és száraz dunsztba hagytuk míg teljesen kihűlnek.

A ribizli szemek megfőzése

Lepasszírozása az ősrégi paradicsompasszírozóval,
ami még mindig nagyon jól működik

Nemsokára kész a lekvár, lehet üvegekbe tölteni



12 megjegyzés:

  1. A ribizlilekvár nagyon finom tud lenni, sok éve volt, hogy utoljára főztem! Jó ötlet betenni a mélyhűtőbe az éppen érő mennyiséget, nálunk sem egyszerre érik a két bokor. Mondjuk közel sem terem rajtuk lekvárhoz való mennyiség...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, nagyon finom lett. Nálunk is csak ennyi termett, meg egy kevés amit hagytunk a fagyasztóban télre eszegetni. Sajnos nem egy szapora gyümölcs, nem marad túl sok belőle a lepasszírozás után.

      Törlés
  2. De nagyon szép a színe, biztos nagyon finom! Nagyon szeretem magát a gyümölcsöt de még lekvárnak eddig nem készítettem de még nem is kóstoltam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Finom, pikáns lett, nagyon szeretjük. Én frissen nyersen nem nagyon szeretem, de lekvárnak anál jobban.
      Sajnálom, hogy még nem volt alkalmad kóstolni. Nálunk mindig volt a kertben pár bokor, de amilyen árak vannak mostanában, nem hiszem hogy sokat vennénk belőle...

      Törlés
  3. Én is főztem ribizli lekvárt amikor volt még kertünk, mert családi házban is laktunk, húsz évvel ezelőtt. Nagyon szép a színe a lekvárodnak és biztos, hogy nagyon finom. Mi sem szeretjük frissen nyersen gyümölcsként.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Nagy áldás egy kert, de dolgozni is sokat kell benne 😊.

      Törlés
  4. Csak az a fránya paszírozás ne kellene hozzá, de imádom! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, finom volt, és ami még jó benne, nem nekem kellett passzírozni 😊.

      Törlés
  5. Gyönyörű és finom! Én is készítettem ribizlilekvár két üveggel. :) Csodás íze van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, mi is nagyon szeretjük 😊.

      Törlés
  6. A házi készítésű lekvárok felülmúlhatatlanok, még ha sok is a dolog velük. Gyönyörű színe lett és milyen jó lesz majd a télen visszaidézni vele a nyári ízeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, én már most nyitnám ki az első üveget 😃.

      Törlés