2021. július 23., péntek

Kovászos uborka




Nyáron a kánikulában, de a mérsékelten meleg napokon is a legjobb savanyúság számomra a kovászos uborka. Ilyenkor a vacsorákat el sem tudom képzelni nélküle, de persze egy finom paradicsom, erős paprika, újhagyma is jöhet mellé. Ezt, a napon érlelt és kertből szedett kaporral ízesített finom uborkát Apukám csinálta otthon Mözsön, amikor ott töltöttünk nála 10 napot.

Hozzávalók, amennyiből most készült: egy 3 literes üveghez 10 közepes méretű friss ropogós uborka, egy nagy csokor kapor, ami között lehet zöld levele, szára és virágja is, egy szikkadtabb kenyér sarka, ha lehet kovászos kenyéré legyen, és minden ráöntött 1 liter vízhez egy evőkanál só, lehet púpozott.

Elkészítése:

Az uborkákat megmostuk, szárát levágtuk, és hosszában négyfelé bevágtuk úgy, hogy a vége egyben maradjon.
Üvegbe tettük, rá középre a kaprot, ráöntöttük a sóval elkevert csapvizet, tetejére a kenyérdarabot.
Egy kis fedőt tettünk az üvegre, és mehetett a napra.
2-3 nap alatt el is készül, attól függően, hogy mennyire van meleg. Most 2 nap elég volt neki, mert 37 fok meleg volt 🌞.





14 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a kovászos uborkát! Míg van belőle, mindenhez eszem. Még zsíros kenyérrel is nagyon finom tud lenni. Idén még nem készült, pedig már gondoltam rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Melinda, nálunk is nagy kedvenc. Én is mindenhez meg tudom enni, de még magában is 😊. Már sokszor csináltam idén, szinte folyamatosan van bent a hűtőben.

      Törlés
  2. Én nem szeretem...de a férjem és a nővérem nagyon, így szoktam készíteni a többiek kedvéért. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kár hogy nem szereted, mert nagyon finom 😊😊

      Törlés
  3. Mi is nagyon szeretjük a kovászos uborkát, én is folyamatosan készítem ameddig csak kapható uborka, mi is bent tartjuk a hűtőbe, és esszük amihez csak lehet. Jól néz ki az uborkád és a készítése is jó. Én teszek bele még félbe vágott fokhagymákat is és én forró sós vízzel készítem, mert én nem teszem ki a napra csak világos enyhén napos helyre és nekem is kész 2-3 nap alatt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia. Mi is nagyon szeretjük, jó kaprosan. Fokhagymát nem teszünk bele, nem vagyunk nagy fokhagyma evők, de ahány ház, annyi szokás...😊 Amúgy a fokhagyma nagyon egészséges, és aki úgy szokta meg, mint Ti, akkor nektek biztos nagyon finom vele.

      Törlés
  4. Valahová elszállt a kommentem :-( Tehát újra: én csak ilyen (=kovászos) uborkát teszek el – télre is és tavasztól őszig mindig van a hűtőmben. Van több recept a neten, sós-uborka néven. Nem kell hozzá ecet.
    Csak ajánlani tudom !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, én is tettem már el télre kovászos uborkát, de mostanában el is feledkeztem róla, pedig jó volt. Viszont egész őszig, ameddig kapni kaprot, mindig csinálok, mindig van a hűtőben.
      Télre Apukám szokott elrakni mézes-ecetes lében, ha kap apró uborkából. És ebből mi is mindig kapunk 😊.
      A sós uborkát nem ismerem, de majd nézelődök a neten 😀.

      Törlés
    2. A kaprot prímán le lehet fagyasztani és bármikor újra felhasználható !

      Törlés
    3. Köszi, tudom, én is szoktam kaporlevelet lefagyasztani, de kovászoshoz azért jobb a friss 😀.

      Törlés
  5. Guszta, nálunk is most van bekészítve szerintem 1-2 nap és már akkor a hétre lesz nekünk is nagyon szeretjük mi is! Szoktam 1 cikk fokhagymát is tenni az üvegbe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, jó étvágyat a készülő uborkádhoz! 😀

      Törlés
  6. A nyár slágere a kovászos uborka, mi is nagyon szeretjük. Szinte egész nyáron van nálunk is, mindennel finom, és ahogy te is írtad, még önmagában is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, örülök, hogy nálatok is kedvenc 😃.

      Törlés