2021. június 6., vasárnap

Köményes házi sajt






A Pinteresten láttam meg ilyen házi sajt készítését, megtetszett, mert azt írták hogy egészségesebb és olcsóbb mint a bolti. Hogy egészségesebb, az biztos, mert nincs benne semmilyen adalék, de hogy olcsóbb, az már vitatható. Mert ha összeadom, hogy mennyit költöttem a hozzávalókra, akkor kiderül, hogy vannak a boltokban ennél sokkal olcsóbb sajtok, de persze szép számmal sokkal drágábbak is..... Csak fél adagot készítettem - a hozzávalóit is így írtam le -, amiből kb. 20 dkg lett.
 
Aztán mikor már készültem fényképezni rájöttem, hogy pár évvel ezelőtt már csináltam házi sajtot dió ízesítéssel. Megnéztem, és kiderült, hogy ez ugyanaz a recept. De ha már nekikészültem a fotózásnak úgy gondoltam felteszem ezt is, hisz ez kicsit más, mert ez köménymagos. 😊
Nagyon finom lett, reszelni is nagyon jól lehet, és szépen szeletelni is.
 
Hozzávalók: 25 dkg rögös túró, 3 dl tej, 3 dkg házi vaj, egy tojás fele, ízlés szerint köménymag, 1 csapott kiskanál só (vagy ízlés szerint), fél kiskanál szódabikarbóna.

Elkészítése:
A tejet a túróval felforraltam, majd leszűrtem. Hagytam jól lecsepegni, aztán hozzáadtam a vajat, sót, a szódabikarbónát, a tojást és a köménymagot. Állandó kevergetés mellett, kis lángon kb. 10 percig főztem. Ekkor formába öntöttem. 
Pár óra hűtőben való dermedés után kiborítottam a formából, de csak másnap vágtam fel. Ekkor már nagyszerűen lehetett reszelni is.

A tej és túró felforralása

A túró lecsepegtetése...

...majd a tojás, vaj, só és szódabikarbóna hozzáadása és....

.....főzése

A kész sajt már kis tálkában....

...majd pár óra után kiborítva



15 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, finom lehetett most különösen már a friss zöldségekkel! Régebben én is készítettem próbaként de azóta sem ismételtem meg pedig finom az ilyen házilag készített :)

    VálaszTörlés
  2. Utólag megnéztem a blogomon 2015-ben készítettem ezzel a recepttel csak más ízesítéssel és akkor megjegyeztem hogy legközelebb köménymaggal készítem. Hiába látszik hogy az idő szalad az emlékezet meg kicsit....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt köménymaggal, szeretjük. Sajnos az idő nagyon rohan, és már én is sok mindent elfelejtek 😀.

      Törlés
  3. Nagyon guszta, ügyes vagy hogy belefogtál a sajtkészítésbe. Bizony a jobb minőségű sajtoknak megkérik az árát, az olcsó meg lehet még tejet sem látott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Elég gyorsan kész lett, és finom is lett. Valószínű úgy van, ahogy írod, és ahogy a közmondás is mondja, olcsó húsnak híg a leve😀.

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki a sajtod!
    De hogy a bolti sajt mitől lehet olcsóbb, elképzelni se tudom. 5 éve voltam Budapesten egy félnapos sajtkészítő kurzuson, ahol megtudtam, hogy kb.10 liter tejből lesz 1 kg sajt. Tegnap vettem tejet Pákozdon a boltban, a legolcsóbb 330 Ft-, volt, de volt 389-ért is. (sajtkészítő lelkesedésem azért lohadt le, mert a következő héten kiderült, hogy akinek készítettem volna, tejfehérje allergiás, így azóta semmilyen tejterméket nem tud fogyasztani)
    A bolti sajtok egészségtelenségét elsősorban a magas sótartalom indokolja, mert sós vizes fürdőben tartják sokáig. Tavaly nyáron Hollandiában láttam már olyan sajtot, amire ráírták, hogy 30%-kal csökkentett sótartalom. Nem tudom, hogy a nagyon sós fürdőnek gyártástechnológiai vagy egyéb oka van, és azt se, hogy itthon van-e csökkentett sótartalmú sajt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A jó sajt biztos hogy sok tejből készül. Régen Anyukám csinált házi túrót, 1 literből az sem lett sok. Nálunk Óbudán a piacon 210 Ft-ért lehet kapni házi tejet, 3,5-4 % a zsírtartalma (legalábbis ez van kiírva), nagyon finom. Itthon még nem találkoztam csökkentett sótartalmú sajt, de hát Hollandia az Hollandia....
      További jó sajtkészítést kívánok!

      Törlés
  5. Csodás ez a házi sajt, és finom is lehetett. Mi is szeretjük a köménymagot, körözöttbe szoktam tenni meg amibe még való.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A köménymagot mi is nagyon szeretjük, ezért próbáltam ki most evvel az ízesítéssel. És milyen jó választás volt....

      Törlés
  6. Azért ez biztos jóval finomabb,mint a bolti! Csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, nagyon finom volt, jól lehetett érezni a köménymagot is 😀.

      Törlés
  7. Régebben én is készítettem többször sajtot, de aztán valahogy abbamaradt a lelkesedés... Azt hiszem, most tőled kedvet kaptam és ki fogom újra próbálni - amúgy a köménymagos a kedvencem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Mari! Mi is nagyon szeretjük a köménymagot, sajtban is nagyon finom. Sok sikert, ha ismét nekiállsz elkészíteni, erről legalább tudjuk, hogy miből készül 😀.

      Törlés
  8. Szinte idáig érzem az illatát. Csak legyen egy kis időm, ki fogom próbálni, olyan guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, próbáld ki, biztos ízlik majd.

      Törlés