2021. május 27., csütörtök

Burgundi marharagu dödöllével






Burgundi marharagut még nem ettünk, így mikor Aninál megláttam elhatároztam, hogy el fogom én is készíteni, mert nagyon szeretjük a marhahúsos ételeket. Nézegettem több receptet is az interneten, aztán megalkottam a saját verziómat. Dödöllével, hogy ne mindig a megszokott köretek kerüljenek az asztalra. S milyen jól tettem, mert már rég készítettem, szeretjük is, jó ropogósra átsütve, és ehhez a szafthoz nagyon jól illet.
Sokkal kevesebb húsból egy kisebb adagot készítettem, mint ahogy általában a többi recept szól, de ennyi nekünk kettőnknek két napra bőven elég volt.
Igaz, egész délelőtt a konyhában voltam, de megérte, mert nagyon ízlett!

Hozzávalók, a raguhoz: 45 dkg marhalábszár, 1 nagy hagyma, egy kisebb szelet füstölt szalonna, kb. 6-8 dkg, sertés zsír, egy kis darabka zellergumó, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl húsleves alaplé vagy egy fél marhahús leveskockából lé, só, őrölt bors, 2 kiskanál őrölt paprika, 2-3 ágacska friss kakukkfű, vagy pár csipet szárított-morzsolt, 2 kisebb ágacska friss rozmaring apróra vágva, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 2-3 babérlevél, 3 kiskanál házi gulyáskrém, 1 dl vörösbor, 1 nagyobb sárgarépa, kb. 15 dkg, 20 dkg gomba, 8-10 db gyöngyhagyma (friss hiányában savanyított), 
a dödölléhez: 50 dkg sárga héjú krumpli, 15 dkg liszt, 2 hagyma, 2-3 evőkanál zsír, 1 csapott kiskanál törött paprika.

Elkészítése:
A húst nagyobb kockára vágtam, majd zsíron fehéredésig pirítottam.
Másik edényben kevés zsíron kiolvasztottam az apróra vágott szalonnát, hozzáadtam a kis kockára vágott hagymát, együtt készre pirítottam-dinszteltem. Ekkor hozzáöntöttem a húst, megszórtam a liszttel, kicsit pirítottam, majd felöntöttem a húsleveslével. Sóztam, fűszereztem a borssal, paprikával, kakukkfűvel, babérlevéllel és a rozmaringgal.
Hozzáadtam a fokhagymát, a kis kockára vágott zellert és a gulyáskrémet. Beleöntöttem a bort, fedő alatt háromnegyedig készre főztem, ekkor hozzáadtam az időközben vastagabb karikákra felszeletelt, enyhén sózott és kevés olajon kicsit megpirított sárgarépát.
Újabb főzés párolás következett. Közben a gombát megpucoltam, a kisebbeket csak kettévágtam, a kicsit nagyobbakat háromfelé. Kevés olajon ezeket is megpirítottam, sóztam, borsoztam, megszórtam kevés kakukkfűvel, és amikor a ragu szinte készre puhult, hozzákevertem. Kb. 5 perc alatt összefőztem, s már tálalható volt.

Mikor még főtt a ragu, elkezdtem csinálni a dödöllét.
A krumplit meghámoztam, kis kockákra vágtam, és annyi vizet öntöttem rá, hogy jól ellepje a krumplit. Sóztam, és puhára főztem.
Ekkor krumplinyomóval összetörtem, hozzákevertem a lisztet, és kis lángon pár percig folytonos kevergés közben besűrítettem.
A hagymát felkockáztam, zsíron megdinszteltem, hozzákevertem a pirospaprikát, s már el is kezdhettem formázni a dödölléket, két evőkanállal. A kanalat először mindig a hagymás zsírba merítettem be, majd a krumplis masszából kivettem egy kanálnyit, és 2-3-szor egyikből a másikba tettem át. Így szép formájuk lett. Tepsibe sorakoztattam őket, és sütőbe tettem. Kb. 20-25 perc múlva mindegyiket megfordítottam, addigra az aljuk már szépen megpirult. 
Készre sütöttem, és a vágott petrezselyemmel megszórt raguval tálaltam, egy pohár finom vörösbor társaságában.
Ha szeretitek a marhahúsos ételeket készítsétek el, mert nagyon finom lett.

A szalonna és a hagyma pirítása, dinsztelése

A hús fehéredésig való pirítása

A fűszerek, a cserépben a friss kakukkfű, előtte a rozmaring és a babérágacska,
a fokhagyma és a bors.

A bor hozzáadása a raguhoz

A sárgarépa....

...és a gomba pirítása

A dödölle formázása két evőkanálla...


A tepsiben sorakozó dödöllék, sütésre várva



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és laktató finomságot készítettél!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, tényleg laktató volt és finom is 😊.

      Törlés
  2. Nagyon szép színű, guszta ételt készítettél és az íze is biztos finom volt. Mi is szeretjük az ilyen laktató ételeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, szeretem a szép színes ételek, hisz a tetszetős külalak mégjobban meghozza az étvágyat, és az már egy fél siker 😊.

      Törlés
  3. A gyermekkori dal "egy pár dödölle, ettél belőle " szeretném megkóstolni a dödöllét, de még nem sikerült... :-) pedig jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, készíts egyszer, biztos ízlik majd. Én mindig ilyen jól átsütöm, nagyon finom 😁.

      Törlés
  4. Nagyon finom ebédet készítettél. Én sokszor csináltam már, nagyon szeretjük. Eddig krumplinudlival, de kifogom próbálni dödöllével is. Nálunk ma marhapörkölt készült bográcsban.... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, próbald meg egyszer dödöllével, biztos ízlik majd.
      A bográcsban készült marhapörkölt nagyon finom lehetett, és hangulatos, mert gondolom a szabadban fogyasztottátok 😊.

      Törlés
  5. Ez aztán pazar étel! :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon ínyencnek néz ki, isteni finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus, nagyon ízlett, jól belaktunk vele 😊.

      Törlés
  7. Bocs, hogy csak most jutottam ide. Mostanában nem jutok gép közelébe, a mobilról meg valamiért újabban nem tudok hozzászólni. Nagyon örülök, hogy elkészítetted a ragut, és finomnak találtad. Kicsit sok a munka vele valóban, de azért néha érdemes lesz rászánni. Nagyon szépen tálaltad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani! Nagyon finom volt, biztos nálunk is lesz majd repeta 😊

      Törlés