2021. február 18., csütörtök

Szabolcsi töltött káposzta


Elöl a paradicsomos változat, mögötte a tejfölös

Közelebbről a paradicsomos....

...és a tejfölös

Ismét a paradicsomos

Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy egyszer édes káposztából főzzek töltött káposztát, mégpedig helyes kicsi háromszög alakú töltelékekkel, és sok paradicsomlével. Nálunk otthon is mindig paradicsomlével készült a töltött káposzta, de a gombócok szálas savanyú káposztával voltak beburkolva. Nagyon szerettem így, főként disznóvágáskor, amikor a töltelék a megkevert kolbászhúsból készült a disznóvágás vacsorájára. Persze a sült hurkák és kolbász mellett. Azok az ízek egész másmilyenek voltak, de sajnos már visszahozhatatlanok....

Most elkészült a szatmári változatom, amihez szerencsére kaptam a piacon erre használatos lapos káposztát. Kevés darált húsból készítettem - mert nem a húsnak kell lennie a főszereplőnek, legalábbis nálunk nem, és nem is akartam öt napig enni - ennek ellenére mégis elég sok lett belőle. De lehet hogy csak nekünk volt sok, mivel keveset eszünk.
Két lábosban főztem, mert a férjem nem szereti paradicsomosan. Így most látszik a különbség a kettő között. Egyik volt a paradicsomos, a másik a tejfölös.  Mindkét változat finom lett, de nekem egy kevés szálas savanyú káposzta hiányzott belőle, hiányoltam a savanykás ízt.....

Hozzávalók, a káposztalevelekhez: 1 fej, kb 1 kg-os lapos káposzta, só, 1-2 kanál ecet, 
a töltelékhez: 25 dkg darált sertéshús, 15 dkg füstölt sonka, 4-5 dkg füstölt szalonna, 4 evőkanál rizs, 4 evőkanál víz, 1 tojás, 1 kisebb hagyma, só, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, csombor, 
a töltelékek közé: két darabka füstölt kolbász, 0,5 liter házi paradicsomlé, 
a szaft besűrítéséhez, a paradicsomos rántásához: kb. 1 evőkanál liszt, kevés olaj vagy zsír, 
a tejfölös habarásához: kb. 1 evőkanál tejföl és 1 evőkanál liszt, 
tálaláskor: tejföl.

Elkészítése:
Először megkevertem a tölteléket. A darált húst sóztam, hozzáadtam a tojást és a többi fűszert. 
A szalonnát apróra vágtam, zsírját kisütöttem. A zsíron megpirítottam a rizst és a kis kockákra vágott hagymát. A sonka felét szintén apróra vágtam, a másik része majd a töltelékek közé kerül. Ezt mindet hozzákevertem a húshoz. 4 evőkanál vizet is adtam hozzá, hogy főlés közben a rizsszemeknek legyen honnan vizet felvennie.
Közben nagy fazékban odaállítottam vizet forralni. Sóztam, beleöntöttem az ecetet. A káposztából kivágtam a torzsáját, azután beletettem a forró vízbe, ahol gyorsan váltak le a levelek.
Most már elkezdhettem a töltést. A leveleket a középső ere mellett kettévágtam, az erét is kivágtam, és az alábbi képeken látható módon feltekertem. 30 db kis töltelék lett belőle.
Odakészítettem két fazekat, amiben fől majd a két változat. A maradék káposztát felszeleteltem, ezt tettem a fazekak aljába. Sóztam és megszórtam csomborral. Rá a töltelékek kerültek, a maradék sonka darabbal és kolbásszal.
Az egyik adagra ráöntöttem a paradicsomlét és kevés vizet, a másikra csak vizet, megszórva kevés pirospaprikával és tettem bele egy kisebb diónyi zsírt.
Így főztem készre mindkét fazék káposztát. Nem kell neki olyan sok idő mintha a savanyú káposztából lenne, és a töltelékek is kicsik.
Mikor készre főttek besűrítettem. A paradicsomosat egy kevés rántással, a másikat tejfölös habarással.

Tálalásnál tejfölt kínáltam mellé. Én nem szeretem rá, így az én tányéromba nem került. 😋

A káposzta a forró vízben. ahol könnyen váltak le a levelek

Elkezdtem megtölteni a leveleket, amiket úgy tekertem fel, mintha tölcsért csinálnék

 A háromszög végén a káposztát begyűrögettem a töltelékre

S már el is készült egy kis töltelék

Látszik milyen kicsi, pedig a kezem sem nagy

Elkészültek a töltelékek, mögöttük a felszeletelt maradék káposzta

Egy része közelebbről

A lábosban

Végül főlés közben, hátul a paradicsomos, elöl a másik



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták tejföllel kérnék belőle kicsit:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, máris küldök belőle kóstolót 😊.

      Törlés
  2. Nagyon guszta mindkettő, váljék kedves egészségetekre! Én megkóstolnám mindegyiket. :) Nagyon örülök hogy feltetted ezt a receptet, és a gyönyörű fotókat hozzá.... egyszer én is megfőztem a paradicsomos változatot, és tettem bele szalonnát és kolbászt is. Na, többen jól kioktattak, hogy a szabolcsi töltött káposztába az bizony nem való, így az én káposztámnak semmi köze hozzá. Azért nekünk nagyon ízlett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Nekünk is így ízlett, ha nem is eredeti, de legalább egy jót ettünk belőle 😊.

      Törlés
  3. Mindkettő változat jól néz ki és nagyon finom lehetett. Én is megkóstolnám mindkettőt, de legfőképpen a paradicsomosat, mert nagyon szeretem a szálas fejeskáposztából készített paradicsomos káposzta főzeléket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, szívesen negkínálnálak, de már rég elfogyott😁. A paradicsomos ételeket én is nagyon szeretem.

      Törlés
  4. Nálunk csak savanyú káposztából készül a töltött káposzta, mindenki így szereti. Azt hiszem nem is ettem soha édes káposztából és paradicsomosat, de a te csinos töltelékeidet elnézve, szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza! Nálunk is mindig savanyú káposztából készül, csak most ki akartam próbálni így is. Továbbra is a savanyúból jobban ízlik, de így is finom volt 😀.

      Törlés
  5. Én is az apró töltelékeket szeretem. Nagyon helyesek így, ék alakúra formázva. Egy kollégám hozott egyszer kóstolót, nekem nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, én is a kisebb töltelékeket szeretem 😀.

      Törlés