2018. augusztus 2., csütörtök

Őszibarack befőtt




Ezt a befőttet Édesapám főzte be, és az ő kertjében fényképeztem le, a szép virágai között....

Hozzávalók: magvaváló őszibarack, cukor, vaníliás cukor, citrom, szalicil.

Elkészítése:
Egy tálba vizet öntünk, hozzáadunk egy fél citrom levét. A meghámozott és feldarabolt őszibarackot  összedarabolás után azonnal ebbe a citromos vízbe tesszük, kicsit állni hagyjuk - ezáltal nem fog megbarnulni -, majd üvegekbe rakjuk. Egy ilyen, a képen is látható 8 dl-es üvegbe 5 evőkanál (vagy ízlés szerinti) cukrot szórunk bele, rá a gyümölcsre, és üvegenként egy fél zacskó vaníliás cukrot is adunk hozzá. Azonnal felöntjük hideg vízzel, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól lezárjuk. 
(Egy ilyen üvegbe általában 5 barack fér bele.)
Egy nagyobb fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb, egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk. 
Forrás után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10 percig. 
A vízben hagyjuk kihűlni az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.

A szépen virágzó, több színű Kleopátra tűje....





7 megjegyzés:

  1. Papinak nagyon szépek a virágai és a barack befőttek is nagyon kívánatosak. Alig várom, hogy ott lehessek én is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet ez a befőtt majd télen. De szép színe van. A virágok is nagyon szépek, jó háttér a befőtteknek.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek és biztos finomak lesznek majd télen! Anyum is régen a befőtteket így tette el és milyen finomak voltak. A virágok nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lívia, Éva, köszönjük szépen! Szép virágos környezetben még a befőzés is jobban megy :-)

    VálaszTörlés
  5. Idén először terveztem én is barackbefőttet elrakni, így pont kapóra jön a recept. A csodás virágok biztosan finoman illatoznak, akárcsak a vaníliás barack is majd felbontáskor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Finom így a barack, már nagyon régóta így készül :-)

      Törlés