2016. október 5., szerda

Máglyarakás



A Szakácsmustra játék 19. fordulójának háziasszonya Éva, a Takarékos konyha blog írója. Éva Horváth Ilonát választotta, aki Erdélyben, Brassóban született, 1906-ban, s minden idők egyik legnépszerűbb magyar szakácskönyvének szerzője.

A játékra ezt a finomságot választottam Horváth Ilonától, s szívből ajánlom mindenkinek, aki még nem készítette el, netán nem is kóstolta....



Az eredeti hozzávalók és az elkészítés menete, ahogy Horváth Ilona írta:

Hozzávalók: 20 dkg vajaskifli vagy kalács, 3 tojás, 1/2 liter tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1/2 kg alma, 3 kanál barackíz.

Elkészítése:
Az 1-2 napos süteményeket karikákra vágjuk, a tojássárgáját a cukorral és az olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre - amit egy mély tálba tettünk -, ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk.
Egy szélesebb tűzálló tálat kizsírozunk, és az áztatott süteményt belerakjuk rétegenként a rumba áztatott mazsolával, dióval meghintve. (Mazsola helyett befőtt cseresznyét vagy meggyet adhatunk.) Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és kissé megpirul.
Tűzálló tálban tálaljuk, vagy ha tepsiben sütöttük, kockákra vágva adagoljuk.

Én kifliből készítettem, 4 db-ból, ez pont 20 dkg volt, és egy 18x30 cm-es kis méretű tepsi tele lett vele. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a kifliszeleteket mindjárt a tepsibe tettem, ott még szárazon rétegeztem, közéje is tettem pár kanál lekvárt, majd a végén öntöttem le a tejes-tojásos egyveleggel. És nekem a végén elég volt rá két nagyobb alma.

A kiflik megszórva dióval, mazsolával

A második réteg

Ráöntve a tojásos-cukros-vajas tej

Kicsit pihentetve, hogy a kiflik beszívják a tejet

Telerakva az almaszeletekkel

A sütés vége felé rákerül a tojáshab is



11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta igen finom lehet! Olvastam már ezt a receptjét de még eddig nem készítettem el, rövidesen pótlom ezt a mulasztásomat:-)) Örülök hogy játszol!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Én is örülök, hogy játszhattam, és hogy felkeltetted az érdeklődésemet Horváth Ilona iránt :-)

      Törlés
  2. Egyből nagyon éhes lettem. Fínom lehetett.

    VálaszTörlés
  3. Kedvemre való finomság. Én is régóta készülők elkészíteni. Van is egy Horváth Ilona szakácskönyvem 1977-ből a X. kiadás, és benne is van a máglyarakás. Jól néz ki a sütid és biztos, hogy finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Ezek szerint Te is szereted a Horváth Ilona recepteket :-)

      Törlés
  4. Nagyon szeretem én is, gyönyörű lett! :-)

    VálaszTörlés
  5. Horváth Ilona receptjein nőttem fel :) bármelyiket készítettem el a könyvéből, az mindig jól sikerült. Ez az egyszerűnek tűnő máglyarakás is kitűnő, jó választás volt részedről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Te is készítettél már valamit Éva játékára Horváth Ilona receptjeiből? :-)

      Törlés
  6. Hűű! :) Istenien néz ki! :) Én még nem csináltam ilyet, de hamarosan sort kerítek rá. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Jó étvágyat és sok sikert hozzá :-)

      Törlés