2010. november 8., hétfő

Szilvásgombóc


Hozzávalók kb. 30 gombóchoz: 80 dkg krumpli, 20 dkg liszt (ebből 5 dkg lehet kukorica liszt), 3-4 dkg margarin, 1 egész tojás, zsemlemorzsa, szilva, cukor, fahéj, csipet só, vaj, vagy olaj a zsemlemorzsa pirításához

A krumplit héjában megfőzzük, melegen meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk és hagyjuk kihűlni. Utána jól összegyúrjuk a liszttel, a margarinnal, csipet sóval és a tojással. A tésztát belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy bögrével kiszaggatjuk. A közepükre tesszük a kimagozott szilvaszemeket és fahéjas cukorral megszórjuk. Gombócokat formázunk belőlük. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintjük. Enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 1-2 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük, majd olajon megpirított cukros zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas cukorral meghintve melegen tálaljuk.

Az áttört krumpli

A kinyújtott, kiszaggatott tészta a szilvákkal

Férjem segítségével készülnek a gombócok

Már feljöttek a víz felszínére

Zsemlemorzsába forgatva, lehet enni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...